Windows 10’da Dosya ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?

Windows 10’da Dosya ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?

Windows 10 işletim sisteminde dahili ve harici disklerin şifrelenmesi veya dosya ve klasör şifreleme işlemi için kullanabileceğiniz farklı araçlar bulunmaktadır. Bitlocker , WinRar, Windows Dosya Sistemi Şifrelemesi, VeraCrypt, Microsoft Office bu amaç için yaygın olarak kullanılan araçlardandır. Genel olarak, bu şifreleme araçlarının diğer Windows işletim sistemi sürümlerinde de kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Bu araçları kullanarak önemli ve özel verilerinizi şifreleyebilirsiniz. Bu verilerin neden şifrelenmesi gerektiğiyle ilgili detaylı bilgiyi Siber Hijyen Kılavuzumuzun 7.2.1 maddesi olan Veri Şifreleme başlığından öğrenebilirsiniz. Bu yazımızda ise yukarıda belirtilen şifreleme araçlarının genel kullanımı ele alınmıştır.

Bilgisayarınızın Siber Güvenlik ayarlarını kontrol etmek için Siber Hijyen Asistanı’nı indirin.

1. Bitlocker ile şifreleme

Windows işletim sisteminin yerel şifreleme aracı olan Bitlocker AES şifreleme algoritmasını kullanmaktadır. Kullanıcılar 128 ya da 256 bit uzunluğunda anahtar seçebilirler. Sabit diskteki ya da harici sabit diskteki bütün bir sürücü bölümünü şifreleyebilir ve hangi kullanıcının sisteme giriş yaptığı önemsizdir. Dosya veya klasör şifreleme için değil de bütün diski şifreleme amacıyla kullanılır.

Bitlocker kullanımı detaylı olarak Bitlocker nedir?Nasıl kullanılır? yazımızda anlatılmıştır.

2. EFS ile Dosya ve Klasör Şifreleme

Şifrelenmiş dosya sistemi (EFS), bilgisayarınızda dosya ve klasörlerinizi şifreli biçimde tutmanızı sağlayan “native” (yerleşik-tümleşik) bir Windows hizmetidir. Eğer amacınız bir Windows makinede tüm sürücü bazında değil de tekil unsurlar bazında dosya ve klasör şifreleme ise Bitlocker yerine bu yöntemi kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu yaklaşımla verilerinizi, yalnızca bulundukları bilgisayarda şifrelemiş olursunuz. Verilerin bulunduğu bilgisayardaki herhangi başka bir kullanıcı, yetkisinden bağımsız olarak bu verilere erişemez. Dosyaları e-posta ya da herhangi başka bir haberleşme aracıyla başka birine gönderdiğiniz zaman ise dosyalar şifresiz olarak gönderilir ve bu dosyalar erişilebilir olur. Yani bu yöntem dosyayı başkasına gönderip, parola paylaşımıyla şifreli dosya alış verişine olanak tanımaz.

Bitlocker’a göre kullanımı daha kolaydır ancak ne yazık ki bu özellik de Windows 10 Home’da bulunmamaktadır. Bu yöntemi kullanabilmeniz için dosya biçimlendirme sisteminizin NTFS olması gerekir. FAT32 gibi diğer biçimlendirme sistemlerinde bu yöntem işlemez. Yalnızca yetkisi olan kullanıcı sisteme giriş yaptığında dosya erişilebilir olacaktır. Üstelik BitLocker’daki gibi bütün bir sürücü şifreli olmadığı için geçici dosya günlükleri üzerinden sızıntı olasılığı da vardır.

Detaylı EFS kullanımı kılavuzu için EFS kullanarak şifreleme yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Winrar ile dosya ve klasör şifreleme

Winrar, 1995’ten beri tüm dünyada kullanılan oldukça popüler bir arşivleme ve veri sıkıştırma yazılımıdır. Veri sıkıştırma yaparken arzu edilirse 128 bitlik AES şifrelemesi de yapabilir. Bu şifreli arşiv dosyası kolaylıkla başkasına gönderilebilir, genele açık bir platformda (e-posta, mesajlaşma ve diğer ortamlarda) paylaşılabilir ve parolayı bilmeyen kişi asla dosya içeriğine erişemez. Kullanıcı ve kullanıcı haklarıyla hiçbir ilgisi yoktur, parola tabanlı şifreleme yapar. Tıpkı parola konulmuş bir James Bond çanta gibi düşünülebilir.

Daha önceki iki yöntem Windows işletim sistemi ile birlikte tümleşik olarak gelen “native” (yerleşik) uygulamalardı ancak Winrar sonradan kullanıcı tarafından yüklenmesi gereken, Windows üzerinde çalışan üçüncü parti özel bir dosya ve klasör şifreleme yazılımıdır. Önceki uygulamalara göre çok daha kullanıcı dostudur ancak ücretli uygulama olduğu için kısıtlı yazılım (shareware ya da nagware) olarak literatürde geçmektedir. Burada ücretsiz olarak kullanılamayacağı yönünde bir düşünce aklınıza gelmesin. Winrar’ı kendi resmî internet sitesinden ücretsiz bir şekilde indirip süre ve özellik kısıtlaması olmadan gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz ancak kırk günlük deneme süresi dolduktan sonra programı her açışınızda kullandığınız sürümün bir deneme kopyası olduğunu ve satın almanız gerektiğini belirten bir bildirimle karşılaşacaksınız. Winrar penceresinde sabit bir şekilde parantez içerisinde “deneme kopyası” yazacaktır. Bir de Winrar, ara sıra karşınıza çıkardığı reklam panolarından da maddi kazanç elde etmektedir.

Winrar kullanımıyla ilgili detaylara Winrar kullanarak şifreleme yazımızdan ulaşabilirsiniz.

4. Veracrypt ile veri şifreleme

            Tıpkı Winrar gibi, Windows işletim sisteminde kullanılabilecek bir üçüncü parti dosya ve klasör şifreleme yazılımıdır. Truecrypt yazılımının ardılı niteliğindedir. Çok güçlü algoritmalarla veri şifrelemesi yapar ve ayrıca flash bellek gibi harici ortamlarda da uygulama olanağı vardır. Ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Gönüllülerin yaptığı bağışlar sayesinde geliştirilmektedir. Tıpkı BitLocker gibi bütün bir birimi de şifreleyebilir. Veracrypt’ın pek çok farklı özelliği ve kullanım modu vardır bunların yalnızca bir tanesi anlatılacaktır.

Kullanım detayları için Veracrypt ile veri şifreleme yazımızı inceleyebilirsiniz.

5. Microsoft office ile dosya şifreleme

       Tüm Windows sürümlerinde kullanılabilen,  Office uygulamaları için bir dosya şifreleme yöntemidir, Word, Excel, PowerPoint gibi ofis belgelerinize başka bir yan hizmet ya da uygulama kullanmadan yalnızca bu belge özelinde şifre koymak isteyebilirsiniz. Microsoft Office size bu hizmeti kendi içerisinde sunmaktadır ve işlem son derece kolaydır. Tahmin edeceğiniz üzere bu yöntem klasör şifreleme için kullanılamamaktadır.

Detaylı anlatım için Microsoft Office şifreleme sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Mobil Cihazlar

Mobil cihazlar kaybolmaya daha müsait cihazlardır ve kaybolduğunda cihazla birlikte değerli verileriniz de başkalarının eline geçiyor olabilir. Bunu önlemek için kullanabileceğiniz mobil cihazlarda dosya ve klasör şifreleme uygulamalarından bazıları FolderLock , GalleryVault , LockMyPix uygulamalarıdır.

Kırılamayan şifre var mıdır?

1940’lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin, ABD’nin atom bombası çalışmalarına karşı yürüttüğü casusluk faaliyetlerinde kullandığı da bilinen ‘tek kullanımlık şerit’ algoritmasının koşulsuz güvenlik sağladığı kanıtlanmıştır ancak bu istisna dışında, Bergofsky ilkesine göre kırılamayacak şifre yoktur. Burada mesele bir şifrenin kırılması için ne kadar zaman gerektiğidir. Örneğin bir şifrenin kayıtsız şartsız güvenlik sağlamaması ancak kırılması için 125 yıl gerektirmesi onun yeterince güvenli olduğunun bir göstergesidir.

Konuyla ilişkili olarak, Güvenli Veri Silme ve Windows 10 Dosya Yedekleme Yöntemleri kılavuzumuzu da incelemek isteyebilirsiniz.

Henüz Yorum Yok.

Yorum Yazınız